Güveç

Yazın en sevdiğim tatlarından biri patlıcan ve domatesin biraraya geldiği güveçtir. Hem çok hafif, hem de oldukça lezzetlidir . Bu mevsim ile arkadaşlarım “Handan haydi senin güvecini yap da yiyelim “derler. Bu güzel ve sıcak pazar gününde sizlere güvecimin tarifini veriyorum.
Malzemeler: (6 kişilik)
500 gr. güveçlik et (kuzu kuşbaşı et tercih edilmeli ve mutlaka içine bir parça kemikli et konulmalıdır. Ben incik ekledim)
2 kilo domates
1 kg.patlıcan
750 gr. sivribiber(acı sevmeyenler benim gibi çarliston biber kullanabilirler)
1 baş sarımsağın tamamı
tuz
biber
kırmızı pul biber(acı sevenler için)
1 paket (250 gr.) margarin


Bu güveç tepside yapılıyor. Fırına sığabilecek büyüklükte bir tepsinin en altına domateslerin yarısı küçük küçük doğranır ve tepsinin altı tamamen domates ile döşenir.(Yemek piştiğinde sebzeler kendi suyunu bıraktığı için oldukça sulu bir yemek olacağından tepsinin biraz derin olmasında fayda vardır)

Domateslerin üzerine sivri ya da çarliston biberlerin yarısı doğranır.

Biberlerin üzerine alacasoyulmuş olan patlıcanların yarısı doğranır.(Patlıcanları doğramadan önce suya koymayınız .Yıkayıp, alaca soyduktan sonra hemen doğrayınız)

Patlıcanların üzerine etin tamamı döşenir. Soyulmuş bir baş sarımsağın yarısı doğranmadan bütün dişler halinde etlerin arasına yerleştirilir. Margarinin yarısı küçük parçalar halinde etin arasına serpiştirilir.

Etin üzerine sırasıyla önce domatesin kalanı, ardından biberin kalanı ve en üste de patlıcanın kalanı doğranır. Sarımsağın kalan dişleri bütün halde ve margarinin kalan kısmı küçük parçalar halinde patlıcanın üzerine dağıtılır. Tuz, karabiber ve isteğe bağlı kırmızı pul biber eklenir. Hiç su eklenmeden ocağa konulur. 1 saat ocakta pişirilir (Su konulmasına gerek yoktur. Sebzeler kendi suyunu bıraktığı için güveç piştiğinde sulu olacaktır.) Bir saat sonunda tepsi 175C’deki fırına konulur(üstünü kapamayınız)ve 1.5 saat burada üzeri yanana kadar pişirilir. Üzeri yanınca fırından çıkarılır ve sıcak sıcak yanında pilav ile servis edilir.

AFİYET OLSUN

May 2, 2010. ana yemek, fotoğraflı tarif, Türk mutfağı.

12 Comments

  1. umutluhayat replied:

    ellerinize sağlık bu güveç yenilmezmi hiç…

  2. havva replied:

    Güveç en sevdiğim fırın yemeklerinden biridir. Bu tarif bana biraz daha farklı geldiğinden mutlaka denemek istiyorum. Çok güzel ve lezzetli gözüküyor. Ellerinize sağlık..

  3. CANAN TURHAN replied:

    Ellerinize sağlık gecenin bu saatinde iştahımı açacak kadar muhteşem görünüyor. En kısa zamanda deneyeceğim…

  4. çeşnici Handan replied:

    Bernacığım, teşekkür ederim.

  5. çeşnici Handan replied:

    Havva senin gibi fırın yemeklerini seven hele üzeri biraz! yanmış olanı tercih eden biri için bu güveci mutlaka öneririm.

  6. çeşnici Handan replied:

    Canan, tarifi mutlaka denemeni ve sonucunu bizle paylaşmanı dilerim. Teşekkürler.

  7. CANAN TURHAN replied:

    Güveçi bu akşamki aile yemeğimiz için pişirdim. Tüm ailem çok beğendi. Annem ilk defa soğansız ve bol sarmısaklı güveç yiyorum, gerçekten farklı olmuş dedi. Ben de aldığım övgüleri hemen sizinle paylaşmak istedim🙂 Fark yarattığınız diğer tarfilerinizi takip etmeye devam edeceğim…

  8. çeşnici Handan replied:

    Canancığım, afiyet olsun. Annenin beğenmesine ayrıca da sevindim. Blogumun ismi gibi bilinen tariflerin yanında mümkün olduğunca farklı tariflere de yer vermeye çalışıyorum. Teşekkürler

  9. Kendimce replied:

    vallahi bize olmadı ama size afiyet olsun bayılırım ellerinize sağlık

  10. çeşnici Handan replied:

    Sevgili Kendimce, ziyaretin için teşekkürler.Sevgiler.

  11. Dilek replied:

    Ctesi günü tarifi denedim. Mükemmel oldu. Çok hafifti. Yanında pilav ve cacıkla harikaydı. Ellerinize ve ellerime sağlık.

  12. çeşnici Handan replied:

    Sevgili Dilek,afiyet olsun.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback URI

%d bloggers like this: