Girit Kabak Dolması

Çok güzel ama bir o kadar da yoğun bir haftasonu, ardından Pazartesi sabahı 07:00 uçağı ile Trabzon’a uçuş, tüm gün toplantı, akşam 20.30 uçağı ile İstanbul’a dönüş ile haftaya başladım ve sizlere ancak iyi haftalar diliyorum. Sıcak bir hafta bizi bekliyor. Bu sıcak haftayı sebze yemekleriyle geçirmek gerekiyor. Bu nedenle hem görüntüsünü, hem de tadını çok sevdiğim ve yoğurtla beraber yendiğinde son derece hafif ve sağlıklı olan girit kabak dolması tarifini veriyorum.

Malzemeler:
1 kg. kabak
250 gr. dolmalık kıyma
1 çay bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
3 sap taze nane (taze nane yoksa 1 yemek kaşığı kuru nane)
1 çay kaşığı sumak
2 yemek kaşığı domates salçası
tuz
karabiber
zeytinyağı
3 tane domates

Hazırlanışı
Kabaklar yıkanır, dışları kabak soyacağı ile tırtıklı olarak soyulur, içleri kabak oyacağı ile boşaltılır. Kabakların tepeleri şapka şeklinde kesilir, iç kısmı hafifçe oyulur. Bir kaba kıyma, doğranmış soğan, yıkanmış pirinç, ince kıyılmış nane, sumak, tuz, biber, zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı salça konur ve hepsi iyice karıştırılarak dolma içi hazırlanır. Hazırlanan bu iç, kabakların içine üst tarafta biraz boşluk kalacak şekilde doldurulur. Bu boşluğa bir domates dilimi konulur.
İçi hafifçe oyulan şapka şeklindeki kapak domates diliminin üstüne kapatılır. Kabaklar bir tencereye sıkıştırılarak dizilirler. 1 yemek kaşığı salça biraz su ile sulandırılarak tencereye konulur. Kabakların yarısına gelecek şekilde tencereye su eklenir ve kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya ve dolma içi pişinceye kadar pişirilir. Yoğurt ile servis edilir.

AFİYET OLSUN

May 10, 2010. ana yemek, dolma, sebze yemeği.

8 Comments

  1. umutluhayat replied:

    ellerinize sağlık kabak dolması birrde yanında yoğurt olursa harika olur

  2. çeşnici Handan replied:

    Bernacığım, yoğurtla gerçekten çok güzel oluyor. Sevgiler.

  3. Tümay replied:

    Kabak dolmasını o kadar çok severim ki! Okurken bile az önce kahvaltı yapmam rağmen canım istedi:) Gerçekten yanında bir de yoğurt olunca süper! Girit kabakları bu şekilde mi oluyor? Çok hoş görünüyorlar. Ellerine sağlık:)

  4. çeşnici Handan replied:

    Tümaycığım, ben tadından çok bunların görünüşlerine bayılıyorum çok şekerler. Ayrıca tadı da normal kabaktan daha lezzetli.Sevgiler.

  5. Fuat Gencal replied:

    Ellerinize sağlık. Çok enfes ve leziz görünüyorlar.

    Saygılar.

  6. çeşnici Handan replied:

    Fuat Bey, teşekkürler.

  7. sarımutfak-hande replied:

    yanında yoğurtla offf süper
    ellerine sağlık
    sevgiler

  8. çeşnici Handan replied:

    Sevgili Hande,ziyaretin ve yorumun için teşekkürler. Sevgiler.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback URI

%d bloggers like this: