Etli Yaprak Sarma


Sıcak bir günden merhaba. Tüm ailece çok sevdiğimiz, etlisi de zeytinyağlısı da birbirinden ayrılmadan, bıkmadan yenilen bir yemektir sarma bizde. Bugün etlisinin tarifini veriyorum. Zeytinyağlısı da yakında. Afiyet olsun.

Malzemeler:
500 gr. yaprak
300 gr. dolmalık kıyma
1 adet büyük boy kuru soğan
1,5 çay bardağı pirinç
1,5 yemek kaşığı salça
nane (mevsimine göre kuru ya da taze nane kullanabilirsiniz)
tuz
zeytinyağı

Hazırlanışı:
Yıkanmış yapraklar kaynar suda haşlanır (yaprakların cinsine göre 5-10 dak. arası) süzgeçte süzülür. Bir kapta kıyma, ince ince doğranmış soğan, yıkanmış pirinç, 1 yemek kaşığı salça, tuz ve nane (naneyi bol koyarsanız tadı daha güzel olur) iyice yoğurulup, karıştırılır.
Yaprak düz bir zemine açılır, sap kısmı bıçakla kesilir.(mat ve damarlı tarafının size bakması gerekir) Yaprağın sapı kesilen geniş tarafına harçtan bir miktar konulup, kenarlar üzerine kapatılarak sıkı sıkı sarılır. Tüm yapraklar aynı şekilde sarılır. Sarmanın pişirileceği tencerenin en altına bir kat yaprak döşenir ve sarılan yapraklar bunun üzerine dizilir

Yarım çay bardağı salça su ile karıştırılıp sulandırılır ve dolmaların üzerine gezdirilerek dökülür. Dolmaların hizasını geçmeyecek kadar su tencereye konulur ve dolmaların üzerine zeytinyağı gezdirilir. Yaprakların pişerken açılmaması için üzerine bir tabak kapatılır ve pişirilir. İstenirse yoğurt ile ya da sade olarak servis yapılır


AFİYET OLSUN

June 16, 2010. ana yemek, dolma, sebze yemeği.

26 Comments

  1. Saglıklımutfak replied:

    Bizde çok severek yapar ve yeriz . Eline sağlık canım süper olmuş:)Sevgiler

  2. Yıldız replied:

    Sanırım bu sarmalar pişerken se de bana benim zeytinyağlı sarmalarıma yorum yazmıştın🙂 demek bu sarmalar o sarmalar :)) memnun oldum :)))
    ellerine sağlık canım etliside çok güzel olur.
    Milletce bayılırız sarmalara biz …

  3. CANAN TURHAN replied:

    Ellerinize sağlık harika görünüyor.

  4. derya replied:

    Canım ellerine sağlık her türünü se
    verim.Ayrıca dondurmaya bayıldım ol
    sada yesem öpüyorum…

  5. Birsel ve İrem replied:

    Ellerinize sağlık, nefis görünüyor. Her halini de çok severim. Bu sene buzdolabına koymak için geç kaldım. Salamura ile idare edeceğim artık.
    Afiyetler olsun.
    Yorumunuz için çok teşekkür ederim
    Sevgiler.

  6. tatesal replied:

    Canım sarmaya ailecek bayılırız…Seninde ellerine sağlık çok güzel görünüyor.Biz etli dolmayı küçük küçük sararız ve içine bulgur,maydanoz koyarız…
    Sevgiler…

  7. http://www.lezzetibol.com replied:

    Zeytinyağlı, etli hiç farketmez. Bayılırım.
    Çok güzel görünüyor canım
    Ellerine sağlık sevgiler

  8. umutluhayat replied:

    mımmmm bayılırım nbayılırım ellerine sğlık

  9. Hayatın Ta Kendisi Lokantası replied:

    ne çok severim, bir de yapmaya üşenmesem🙂

    ellerine sağlık canım

  10. Melek Su replied:

    çok severim canım ellerine sağlık.

  11. Tijen replied:

    Handan'cığım annem de bana zeytinyağlı yaprak sarma yapmış, ben de onu yiyorum bir kaç gündür, nasıl da güzel ama…

  12. Baharcicegi replied:

    Bizim evdede cok sevilir zeytinyaglisi,bende sarip buzluga koyacagim önümüz ramazan hazir sarilmis yaprak elimin altinda bulunsun
    sevgiler

  13. çeşnici Handan replied:

    Hilaciğim, afiyet olsun.

  14. çeşnici Handan replied:

    Yıldızcığım, sarmayı sevmeyen yok galiba. Sevgiler.

  15. çeşnici Handan replied:

    Sevgili Canan, teşekkürler.

  16. çeşnici Handan replied:

    Deryacığım teşekkürler.

  17. çeşnici Handan replied:

    Sevgili Birsel bloguma ziyartein ve yorumun için teşekkürler

  18. çeşnici Handan replied:

    Tülinciğim, sarmanın içine konulsa yakışıyor değil mi? Yorumun ve bloguma ziyaretin için teşekkürler.

  19. çeşnici Handan replied:

    Sevgili Tijen bloguma ziyaretin ve yorumun beni çok mutlu etti. Sevgilerimle.

  20. çeşnici Handan replied:

    Bernacığım teşekkürler canım.

  21. çeşnici Handan replied:

    Sevgili Yasemin hoşgeldin. Yorumun için teşekkürler.

  22. çeşnici Handan replied:

    Melekperim su teşekkürler.

  23. çeşnici Handan replied:

    Tijen'ciğim, annnelerin yaptığı başka güzel oluyor anneciğinin ellerine sağlık ve afiyet olsun

  24. çeşnici Handan replied:

    SevgiLİ Bahar çiceği teşekkürler.

  25. havva replied:

    Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. Yaprak sarması en sevdiğim yemeklerden biridir. Özellikle de etlisine bayılırım.

  26. çeşnici Handan replied:

    Havvacığım, bizde de etlisi daha çok sevilir. Sevgiler ve teşekkürler.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback URI

%d bloggers like this: