Creme Brulle

Bir Eğitim Yılı daha sona erdi ve çocuklarımız yaz tatiline çıktılar. Hepsine iyi tatiller dilerim. Ben de 11. sınıfa takdir alarak geçen kızıma bir sürpriz yaparak bu sıcak havalarda soğuk olarak yenilen bir tatlı yaptım. Fransız mutfağına ait ve Fransızların vazgeçilmez tatlılarından olan Creme Brulle yaz günlerinde yaptığım nadir tatlılardandır. Tadı krem karamel gibi olup, soğuk yenen muhalebimsi bir tatlı olan Creme Brulle’nin krem karamelden farkı burada karamel erimiyor, üzerindeki karamel kıtır kıtır yeniliyor. Bu tatlının en önemli özelliği üzerinin iyice yakılması ve kaşığın tatlıya batırıldığında üst katmanın kırılıp “çıt” sesinin duyulmasıdır. Bu iki özellik varsa tatlınız gerçek bir Creme Brulle’dir.

Malzemeler(4 kişilik)
150 ml. krema
100 ml.süt
4 adet yumurta sarısı
100 gr. toz şeker
1 tutam kristal vanilya
üzeri için esmer şeker
Hazırlanışı:
Yumurta sarıları şeker ile karışım bembeyaz olana kadar çırpılır. Ayrı bir kaba krema, süt ve vanilya konulur ve kaynama noktasına kadar ısıtılır(Karışımı kaynatmayın, sadece ısıtınız)Bu karışımın içine yumurta-şeker karışımı yavaş yavaş eklenerek karıştılır. Karışım kaplara boşaltılır. Kapların konulacağı derince fırın tepsisinin içine temiz bir bez yayılır ve kaplar üzerine oturtulur. Kapların yarısına gelecek kadar fırın tepsisine su konulur. Tepsi fırının orta gözüne yerleştirilir ve 160C’de benmari usulu ile 10 dak. pişirilir. Fırından çıkınca kaplar hemen tepsiden alınır.(hemen alınmazsa kapların içindeki karışım pişmeye devam eder ve istediğimiz kıvam olmaz, sertleşir)Kısa bir süre oda sıcaklığında ılındıktan sonra(5 dak.) buzdolabına konulup, en az 4 saat soğutulur. (Ne kadar uzun süre buzdolabında durursa o kadar iyi sonuç alınır)Buzdolabından çıkınca üzerine esmer şeker dökülür ve pürmüz ile şeker iyice yakılarak karamelize edilir. Hemen soğuk olarak servis edilir.

NOT: Eğer üzerini pürmüz ya da onun benzeri ile yakamazsanız kapları fırın tepsisine koyunuz ve tepsiye soğuk su ile buz kalıpları doldurunuz. Tepsiyi fırının en üst gözüne oturtup, fırının sadece üst kısmını yakınız ve şekerin yanmasını sağlayınız. Bu sayede şeker yanarken içinin pişmesine engel olursunuz çünkü içinin pişmemesi gerekir.

AFİYET OLSUN

June 19, 2010. Fransız mutfağı, tatlı.

12 Comments

  1. umutluhayat replied:

    ellerine sağlık handancım.sevgili kızını kutlarım.sevgiler

  2. derya replied:

    Canım kızının başarılarının devamını
    dilerim.Creme Brüle harika ellerine
    sağlık öpüyorum…

  3. MÜNSTER replied:

    Kizinizi cani yürekten kutluyor, basarilarinin devamini diliyorum… Tatliniz harika görünüyor, ellerinize saglik…

  4. bülbülünyeri replied:

    Canım,
    öncelikle kızını kutluyorum. Ne mutlu. Artık tatili hak etmiş. Bu güzel tatlıyı da ,gayet mutlulukla yediğine eminim.
    Ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor.
    Sevgiyle kal.

  5. çeşnici Handan replied:

    Bernacığım, çok teşekkür ederim canım.

  6. çeşnici Handan replied:

    Deryacığım, teşekkürler.

  7. çeşnici Handan replied:

    Filizciğim, beğendiğine sevindim. Sevgiler.

  8. çeşnici Handan replied:

    Bülbülün yeri, çok teşekkür ederim. Sevgiler.

  9. CANAN TURHAN replied:

    Umarım kızınızın gururla yazacağınız daha başka başka başarılarını da kutlamaya ve okumaya devam ederiz. Sürpriz tatlıya bayıldım. En sevdiğim tatlılardandır, ellerinize sağlık…

  10. çeşnici Handan replied:

    Canancığım, inşallah senin kızının da eğitim hayatındaki mutluluklarını paylaşırız.Teşekkürler.

  11. Damak Tadı replied:

    Bayılırım,olsa hepsini yerdim inan..Ellerine sağlık, harikasın yine..Kocaman sevgilerle..

  12. çeşnici Handan replied:

    Sevgili Gül, beni onurlandıran yorumun için çok çok teşekkürler. Sevgilerimle.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback URI

%d bloggers like this: