Empanada-Güney Amerika’dan bir tat

Ramazanın bu ilk Cuması herkese hayırlı olsun. Tatilimi geçirdiğim Güney Amerika da gerek Brezilya’da, gerekse Arjantin’de bizim ağız tadımıza uygun pek çok yemekle ve lezzetle karşılaştım. Bu iki ülkede de insanlar hamur işlerini çok seviyor ve yiyorlar. Bugün size Arjantin’in meşhur Empanada (içine çeşitli malzemeler konularak pişirilen hamur) tarifini vereceğim. Empanada fırında pişirildiği gibi kızartılarak da hazırlanabiliyor. Arjantin’de genellikle fırında yapılırken, Iguazu’da kızartmayı tercih ediyorlar. Tarife geçmeden önce Empanada hakkında derlediğim kısa bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.(Önümüzdeki günlerde Brezilya’dan da bir tarif vereceğim)
Empanada: İspanya, Meksika, Filipinler ve başta Şili, Arjantin, Paraguay olmak üzere Güney Amerika’da içi doldurularak yapılan ve yenen bir börektir. Bolivya’da Empanada’ya Salteña denir ki adını, kökeninin geldiği yer olarak tahmin edilen Arjantin şehri Salta’dan alır. Arjantin’de empanadalar genelde 10 cm civarında ve yarımay şeklindedir. Sığır eti doldurulmuş (empanada de carne), tavuk eti doldurulmuş (empanada de pollo), jambon ve peynir doldurulmuş (empanada de jamón y queso) ve diğer malzemelerle doldurulmuş (ton balığı, soğan, ıspanak, v.b.) empanada türleri mevcuttur.(kaynak:Vikipedi)
Empanadanın gerek görüntüsünün, gerekse tadının bizim böreklerimizden(kızartılarak yapılanı çiğ böreğimiz ile tıpatıp aynı) hiçbir farkı olmadığı için seveceğinizi umuyorum.
Malzemeler:(Fırında pişirilen)
Hamur için:
3 bardak un
3 yemek kaşığı tereyağı(küp, küp doğranmış )
1 adet yumurta
1 adet yumurta beyazı
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı sirke
İç malzemesi:
İsteğe göre kıymalı, tavuklu, parça etli, peynirli, sebzeli vb.harç
Üzeri için
1 yumurta
1 yemek kaşığı su
Hazırlanışı:
Bir kapta su, yumurta beyazı, yumurta ve sirke karıştırılıp, iyice çırpılır. Un, tuz ve tereyağı geniş bir kaba konulur ve parmak ucu ile iyice karıştırılır. Ortası açılır ve sıvı karışım içine dökülür. Hepsi iyice hamur olana kadar karıştırılır. Unlu bir zeminde yoğurulur, strece sarılıp dinlendirilmek üzere buzdolabına konulur. Buzdolabında bir saat bekletilir. Bu arada istenilen iç hazırlanır, pişirilir ve soğuyana kadar bekletilir.
Buzdolabından çıkarılan hamur beze büyüklüğünde parçalara ayrılır. Unlanan tezgahın üzerine konulur , üzeri hafifçe unlanır ve merdaneyle daire şeklinde açılır. Açılan hamurun yarısına iç malzeme konulur ve hamurun diğer kısmı üzerine kapatılır. Parmak uçlarıyla kıvıra kıvıra kenarları kapatılır. Tüm hamurlar için aynı işlem yapılır. Tepsiye yağlı kağıt serilir, empanadalar üzerine yerleştilir. Üzerlerine bir kapta karıştırılan yumurta ve su karışımı fırça ile sürülür. Önceden 180 C’de ısıtılmış fırında maks. 25 dak.(kızarana kadar) pişirilir. Ilınması beklenir ve servis edilir.
AFİYETOLSUN

Advertisements

August 12, 2010. Güney Amerika mutfağı.

42 Comments

  1. Benhurum replied:

    Farklı lezzetleri severim bende denemeliyim, paylaımın için teşekkürler Handanım, Ellerine sağlık, afiyetler olsun..

  2. Cafe Pepela replied:

    Handan'cığım,ben bu güzelliği denemiştim,lezzet dergisinden almıştım tarifi.Hakikaten nefis bir tat,reçetini kaydediyorum bu şekilde de yapacağım inşaAllah..
    Gönlüne sağlık,ne güzel anlatmışsın
    Muhabbetle

  3. http://www.lezzetibol.com replied:

    Handancım bu tarif tam benlik olmuş.
    Mutlaka yapmalıyım.
    Çok teşekkürler canım
    sevgiler

  4. birdutmasali replied:

    ah bu hamur işlerini neden bu kadar seviyoruz ki :)))
    eline sağlık canım..
    harika görünüyor.

  5. lifegoeson replied:

    ellerine sağlık,hafatasonu deneyebilsem keşke çok guzel gözüküyor ;hamur islerine bayılıyorum 😦

  6. **kalpkurabiye**deniz** replied:

    çok güzel olmuş handancım ellerine sağlık…
    bende geçenlerde benzerini milföy ile yapmıştım:))
    harika görünüyor kesinlikle:))

  7. YeMeK vAkTi/AyLiN replied:

    Ellerine sağlık canım istedi ama gerçekten nefis olmuşa benziyor

  8. umutluhayat replied:

    handancım ellerine sağlık .çok güzel bir lezzet olduğu her halinden belli.farklı ülkelerin tatlarını tanımak çok güzel.sevgiler

  9. lezzet sarayı replied:

    ellerine sağlık handancım muhteşem olmuş bu tür hamur işlerine bayılırımbir keresinde bunun içinin işkembeli baharatlı biberli ve domateslisini yemiştim yapan kişinin ellerine sağlık enfesti..:))

  10. Sevil replied:

    Ablacım ellerine sağlık afiyet bal olsun
    hayırlı cumalar
    sevgiler

  11. karabidikim replied:

    Değişik bir tat.Yapılacaklara yazıldı.Ellerine sağlık.

  12. dokuzuncubulut replied:

    bizim çiğ böreğimiz gibi görünüyor, ama hamuru poğaça hamuru gibi… Sanırım daha dolu dolu bir hamur olmuştur. Bu tarz börekleri çok severim, sizin böreklerde çok da lezzetli görünüyor… Hemen denenecek, paylaşım için teşekkürler.
    Ellerinize sağlık, sevgiler…

  13. Eylem replied:

    degişik ülkelerin tariflerini tabiiki damak tadımıza ugdugu sürece çok seviyorum.en kısa zamanda denemek isterim.ellerine saglık.

  14. Fuat Gencal replied:

    Çiğ böreğimize çok benziyor. Lezzetli bir görüntüsü var paylaşımınz için teşekkürler. Hayırlı cumalar.

    Saygılar.

  15. NarincE replied:

    Anthony Bourdain yerken tarif almıştım ben de, yapsam da bloga koysam derken, iyi oldu:))

  16. Gizemli Tatlar replied:

    Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor.

  17. Banu replied:

    Canım ellerine sağlık nefis görünüyor… Hamuru ve içi malzemesi damak tadımıza çok uygun nefis olmuş… Sevgilerimle…

  18. Hatice replied:

    ellerine sağlık, nefis görünüyor, sevgiler…

  19. Krema Tadında replied:

    hımmm farklı bir 🙂 lezzet canım ellerine sağlık …

  20. Zehra Gürgen replied:

    Güzel bir tarif, deneyeceğim. KApalı pide gibi, eminim çok lezzizdir.

    elerine sağlık
    cafederins

  21. paşakızı mutfakta replied:

    Canım ellerine sağlık.Tadını çok merak ettim.Bir tane aldım:)Hayırlı ramazanlar..

  22. çeşnici Handan replied:

    Ayşenim çok teşekkkürler canım.

  23. çeşnici Handan replied:

    Cafe Pepela daha önceden denediğine sevindim gerçekten bizim ağız tadımıza çok uygun değil mi?

  24. çeşnici Handan replied:

    Tijenciğim, beğeneceğini umarım. Sevgiler.

  25. çeşnici Handan replied:

    Nunucuğum, hamur işi olunca akan sular duruyor. Sevgiler.

  26. çeşnici Handan replied:

    Lifegoeson, denersen şimdiden afiyet olsun derim.

  27. çeşnici Handan replied:

    Denizciğim teşekkürler canım.

  28. çeşnici Handan replied:

    Sevgili Aylin çok teşekkürler.

  29. çeşnici Handan replied:

    Bernacığım beğendiğine sevindim canım.

  30. çeşnici Handan replied:

    Lezzet Sarayı afiyet olsun.

  31. çeşnici Handan replied:

    Sevilciğim çok teşekkürler canım.

  32. çeşnici Handan replied:

    Karabidikim şimdiden afiyet olsun canım.

  33. çeşnici Handan replied:

    Dokuzuncu bulut beğendiğine sevindim.

  34. çeşnici Handan replied:

    Eylemciğim bu tarifi beğeneceğini umarım.

  35. çeşnici Handan replied:

    Fuat Bey çok teşekkürler.

  36. çeşnici Handan replied:

    Narince şimdiden afiyet olsun sevgiler.

  37. çeşnici Handan replied:

    Gizemli tatlar, çok teşekkürler.

  38. çeşnici Handan replied:

    Banucuğum, beğendiğine sevindim.

  39. çeşnici Handan replied:

    Hatice çok teşekkür ederim.

  40. çeşnici Handan replied:

    Krema tadında sevgiler.

  41. çeşnici Handan replied:

    Sevgil Zehra, şimdiden afiyet olsun

  42. çeşnici Handan replied:

    Paşakızı mutfakta, afiyet olsun canım.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback URI

%d bloggers like this: