Balık Çorbası

Herkese güzel bir Cuma günü dilerim. Oldukça yoğun, bol stresli, telaşlı bir haftanın son iş gününe geldim. Dün şirketimizde tam bir olağanüstü hal vardı. Yurtdışından gelen heyeti en iyi şekilde ağırladık ve toplantımızda başarılı olduk. Bu nedenle bugün çok mutlu ve rahatım. Balık mevsiminde olduğumuzdan evimizden balık eksik olmuyor. Bugün balık çorbası tarifi vermek istiyorum belki haftasonu denemek isteyenleriniz olabilir. Bu çorba balık yemeyen çocuklara balık yedirmek için güzel bir imkan. Balık çorbası için kırlangıç balığı kullanılır ama eğer kırlangıç bulamazsanız levrek ya da mezgitte olabilir, siz en iyisi bu seçimi balıkçınıza bırakın.(Balık yeter ki taze olsun) Bu arada bu çorba yapılırken oldukça fazla kap kirleniyor benden söylemesi ama sonuçta ortaya çıkan lezzet için değer.
Malzemeler:(4 kişilik)
1 adet kırlangıç balığı
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
2 adet patates
5 su bardağı su
2 adet defne yaprağı
4 dal maydanoz
tuz
istenilen adette tane karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 limonun suyu
1 adet yumurta
Hazırlanışı:
Balık iyice ayıklanıp, temizlenip yıkanır ve tencereye konulur. Üzerine küçük küçük doğranmış soğan, havuç ve patates eklenir. Defne yaprakları ve sapıyla beraber bütün olarak maydanozlar da tencereye konulur. Tuz ve tane karabiber ile su da tencereye konularak üstü açık olarak pişmeye bırakılır. Balık yumuşayıncaya kadar(yaklaşık 20 dak.) pişirilir. Balık yumuşayınca hemen ocağın altı kapatılır(Fazla yumuşarsa kılçıkları suya karışabilir) Balık dağılmadan sudan alınır, biraz soğuyunca derisi ve kılçıkları iyice temizlenip, etleri didiklenir. Suyun içindeki haşlanmış sebzeler de sudan çıkarılır. Maydanoz, defne yaprakları ve tane karabiberler artık kullanılmayacakları için sebzelerden ayrılırlar. Geriye kalan balığın ve sebzelerin suyu her ihtimale karşı kılçık kalmaması için süzülür. Bir tencerede tereyağı ile un kavrulur ve süzülmüş balık ve sebze suyu karışımı tencereye eklenir. Hafif kaynamaya başlayınca kenara alınan sebzeler ve didiklenmiş balıklar içine konulur.(Sebzeleri isterseniz blendırdan geçirip, püre haline getirip de ekleyebilirsiniz ama sebzelerin küçük taneler halinde çorbanın içinde olması daha güzel oluyor. Püre şeklindeki sebzeleri ben çocuk mamasına benzettiğim için sevmiyorum ve sebzeleri diri ve tane olarak kullanıyorum. Tercih sizin) Çorba pişerken diğer tarafta limonun suyu ile yumurta karıştırılarak çorbanın terbiyesi hazırlanır. Çorba bir iki taşım daha kaynadıktan sonra altı kapatılır ve bir iki yemek kaşığı içinden alınır biraz ılındıktan sonra terbiyeye yavaşca katılarak karıştırılır. Son olarak da bu terbiye çorbaya azar azar ilave edilip, karıştırılır. Servis kasesine alınan çorba üzerine karabiber serpilerek servis edilir.
AFİYET OLSUN

November 5, 2010. Çorba, çocuklar için tarifler, balık.

30 Comments

  1. susamcorekotu replied:

    eline sağlık tabakta çorbayla uyumlu:))))afiyet şifa olsun ben de akşam balık çorbası yaptım, farklı bir lezzet oluyor şifa niyetine içtik yakında yayınlarım,
    hayırlı cumalar sevgiler

  2. Saglıklımutfak replied:

    Hayatımda sadece 1kere içim onuda rahmetli babam yapmıştı. Ellerine sağlık canım:)

  3. yemekbiraşk replied:

    handan hanımcım elinize sağlık bana hepzahmetli gelmiştir balık çorbası🙂 tabağıda süpermiş
    sevgiler..

  4. YeMeK vAkTi/AyLiN replied:

    Ellerine sağlık nefis görünüyor ….Tabağıda tam balık çorbalık:)

  5. Hilal replied:

    Handancım ellerine sağlık. hem çorbaya hem de tabağına bayıldım

  6. PAPATYA PRENSES replied:

    Balığı çok seviyorum ama çorba fikri bana hep soğuk geliyo. Biri yapsada içsem ona göre alışsam diyorum:)

    Ellerine sağlık canım..

  7. mutfaktaki rüya - Arzu- replied:

    Ellerine sağlık canım,çok lezzetli görünüyor.sevgiyle kal.

  8. Fuat Gencal replied:

    Hayırlı günler, çok leziz çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

  9. derya replied:

    Canım hayırlı cumalar balık çorbası
    nı hiç denemedim.Sizlere afiyet ol
    sun ellerine sağlık öpüyorum.

  10. Gizemli Tatlar replied:

    çok besleyici bir çorba, ellerine sağlık.Bu arada tabak da harika.

  11. tarih84 replied:

    bir balık çorbası ancak bu kadar güzel bir sunumla tatlanabilirdi.balık çorbası, balık kasesinde.görüntü şahenymiş.dumanı resimden tüttü resmen=) ellerine kollarına sağlık şekerim:)

  12. CANAN TURHAN replied:

    İçi ayrı dışı ayrı güzel görünüyor. Ellerinize sağlık…

  13. anneanneninemekleri replied:

    Hiç denemedim çok güzel görünüyor sunumda çok şık olmuş,ellerine sağlık.

  14. anneanneninemekleri replied:

    Hiç denemedim çok güzel görünüyor sunumda çok şık olmuş,ellerine sağlık.

  15. Sütüme Sarelleme Karışma!!! replied:

    çok hoşuma gitti sunum:) ellerinize sağlık! defne yaprağı olmazsa olmazı ben de balık çorbası için aldım, şimdi herseye atıyorum biraz, ne güzel bir tattır… Taneler dediğiniz gibi dişe geliyorsa daha hoş olur bence de bu çorbada, ara ara da balık parçaları, kara biber kıtır kıtır… enfessss

  16. bülbülünyeri replied:

    Canım,
    yurt dışından gelen heyetle başarılı bir iş çıkarttığınız için çok sevindim.
    Ellerine sağlık. Sunum da çorba da çok güzel görünüyor.
    Sevgiyle kal.

  17. dokuzuncubulut replied:

    Ben de sizin yazdığınız gibi bulduğum her balıktan yaparım. Sunumu ise mükemmel, sevmeyeni bile baştan çıkarır.
    Ellerinize sağlık Handan Hanım.

  18. Oznur (100de100 Marifet) replied:

    sen balik corbasi demesen bile
    ben kesin derdimki bu kesin balik corbasi🙂
    ellerine saglik canim cok saglikli bi tarif

  19. aslan replied:

    Ellerinize sağlık, lezeetli gözüktüğü kadar çok ta iştah açıcı duruyor. Ailenizle iyi hafta sonları dilerim.

  20. Yemekçinin Mekanı/Nazlı replied:

    Aman aman kaseside balık şeklinde. Ne kadar güzel bir uyum olmuş. afiyet bal şeker olsun..

  21. Anonymous replied:

    Nasıl güzel bir çorba böyle,eşim de çok sever.
    ellerine sağlık..

    Sevgiler..

    pelince.com

  22. kitchenart-ist replied:

    Handancım,çok sağlıklı olduğunu bilmeme rağmen maalesef yiyemiyorum ben balık çorbası:( Ama bu tarifi anneme yaptırıp kızıma yediricem.Söz:)
    Sevgiler,

  23. evatolyesi replied:

    Çok güzel özelliklede kase çorbaya ne kadar uymuş ellerinize sağlık iyi haftasonları dilerim
    sevgiler:)

  24. NarincE replied:

    Hadi bakalım bu hafta iyi bitmiş, sıcak çorbayla da tamamlanmış. Darısı gelecek günlere, haftalara!

  25. öznur-ata replied:

    süpeer görünüyor..ne güzel bir sunum..işyerindeki başarılarınız daim olsun..birara denemek lazım çorbayı🙂

  26. Cafe Pepela replied:

    Deniz ürünleri dendi mi Handan'ımız düşüveriyor kalbime..🙂
    Balık çorbasını bir ya da iki defa yaptım,şifa niyetiyle.
    Ellerine,gönlüne sağlık canım!
    Sunum arkadaşlarımın da dediği üzre süper..
    Cici pazarlar!

  27. **kalpkurabiye**deniz** replied:

    tabağın çorba ile uyumu nefis olmuş:))
    balık çorbası sanırım hiç içmem çocukluğumda zorla içirilen ve şimdiki tombalaklığımı borçlu olduğum balık yağlarını hatırlatıyor:))

  28. Baharcicegi replied:

    Bende bir kac kez icmstim,biri otelde biride bir iftar davetindeydi
    bizim ev halki yese hemen deneyecegim corbayi ama biliyorumki benim disimda kimse yemiyecek
    eline saglik sunum cok hos olmus

  29. karabidikim replied:

    Aaaa bugün konuştuk bu çorbayı.Ben giresunluyum ama bizde yapılmaz.Birgün bende denicem merak ediyorum.Sunumda çok hoş olmuş balıklı tabakla.Ellerine sağlık arkadaşım harika görünüyor.

  30. Tümay Öztürk replied:

    Bir çorba canavarı olarak balık çorbası favorilerim arasındadır. Bazen canım o kadar çok isterki kendimi nerelere atacağımı bilemem yabi:) ellerine sağlık nefis duruyor:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback URI

%d bloggers like this: