Ayva Aşı

Meyvalarla pişirilen yemeklerin kendine has bir tadı oluyor ve bunu çok seviyorum. Mevsimine göre meyveleri mümkün olduğunca yemeklerde kullanmaya çalışıyorum. Meyveli yemeklerde favorilerim ilkbaharda Yeni Dünya Kebabı, yazın Vişne Kebabı kışın ise Ayva Aşı’dır. Bugün sizlere mayhoş tadıyla ayvanın etle, yenibaharla ve ve nar ekşisi ile birleşerek ortaya çıkardığı harika tadın tarifini vereceğim.
Malzemeler:(5 kişilik)
1 kg. yemeklik parça et (tarifin orjinalinde kuzu eti kullanılıyor ama et seçimi size kalmış)
4 orta boy ayva
2 orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı yeni bahar
2 yemek kaşığı nar ekşisi
tuz
karabiber
zeytinyağı
Hazırlanışı:
Ayvalar iyice yıkanır kabukları soyulmadan uzunlamasına bölünüp, çekirdekleri temizlenir küp küp doğranır.(Ayva parçalarının ayva çabuk yumuşadığından pişince dağılıp, parçalanmaması için çok küçük olmaması, biraz büyük olması gerekir.) Etler pişene kadar ayvalar kararmamaları için limonlu suda bekletilirler. Ayrı bir kapta etler haşlanırlar. Bir tencerede küçük küçük doğranmış soğan ısıtılmış zeytinyağında pembeleşene kadar çevrilir. Haşlanmış etler tencereye eklenir ve bir iki çevrilip salça, yeni bahar, tuz ve karabiber de tencereye konulur. Hepsi birlikte çevrilerek harmanlanır. Tencereye ayvalar konulur ve ayvaların üzerini geçmeyecek kadar sıcak su konulur ve pişirilir. Ayvalar yumuşayınca nar ekşisi ilave edilir(ayvalar çabuk piştiği için pişme süresi çok kısa tutulmalıdır.Yoksa ayvalar dağılır) Nar ekşisi bir iki karıştırılıp, ocağın altı hemen kapatılır. Biraz dinlendirildikten sonra servis tabağına alınır ve sade pilav ile sıcak olarak servis yapılır.(Pilavı eti haşladığınız et suyu ile yaparsanız pilavınız çok daha lezzetli olur)

November 22, 2010. ana yemek, meyvalı yemekler.

21 Comments

  1. Fatoş Öztürk replied:

    Osmanlı mutfağında meyve katılan yemeklerin sayısı oldukça fazla.Senin tarifin Osmanlıya ait bir yemekmi bilmiyorum ama lezzetli görünüyor ellerine sağlık.Sevgiler…

  2. Keskinli,Ikizlerinannesi replied:

    simdiye kadar meyveli hic yemek yapmadim ama ilginc ve lezzetli olmali denemk lazim ellerine saglik sevgiler…

  3. Nazmiye replied:

    denemek lazım,zeytinyağlı kerevizde kullanıyorum ayvayı ama etli hiç yemedim.ellerine sağlık.

  4. Sütüme Sarelleme Karışma!!! replied:

    valla harika! tadını merak ettim, kuru erik, ayva, üzüm, vişne bunlar hep köklerimize, tarihimize ait yemeklerde var ama unutulan lezzetler galiba! denemek lazım haklısınız…

  5. derya replied:

    canım günaydın harikasın ayvaya ba
    yılırım etle nasıdır merak ettim:))
    Kocaman öpüyorum ellerine sağlık.

  6. Gülcan replied:

    VALLA NE YALAN DİYEYİM AYVALARI PATATES SANMIŞTIM.EMİNİM TADI ÇOK GÜZELDİR.

  7. PAPATYA PRENSES replied:

    Fotoğrafı görünce bi an etli patates yemeği sandım:)

    Ayvayla eti uzun zamandır denemek istiyordum ama bir türlü nasip olmuyordu. Bu tarif iyi oldu:)

    Ellerine sağlık canım..

  8. sarkaç replied:

    Hiç tatmadım ama ayvanın hoş bir lezzet katacağına eminim. Eline sağlık

  9. sevda replied:

    annemden duyardım hep ayva yahnisi derlerdi.yapsakyesek diye arada konuşurdu.ben hiç denemedim ama çok güzel görünüyor.ellerine sağlık arkadaşım.

  10. Tümay Öztürk replied:

    Ana yemeklere en yakıştırdığım meyva ayvadır. Ve de çok severim. Ellerine sağlık Handan ablacım çok lezzetli görünüyor.

  11. çeşnici Handan replied:

    Fatoşcuğum, ayva Osmanlı mutfağında yemeklerde en fazla kullanılan meyvelerden biri fakat benim tarifim Osmanlı mutfağı tarifi değil. Ben bu tarifi Diyarbakır'lı bir arkadaşımın annesinden aldım. Sevgiler.

  12. Mimosa Café replied:

    ilk defa duyuyorum bu yemeği. çok enteresanmış gerçekten merak ettim lezzetini. ellerine sağlık Handancığım. sevgiler.

  13. CANAN TURHAN replied:

    Gerçekten farklı bir yemek olmuş, çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık

  14. YeMeK vAkTi/AyLiN replied:

    handan ablam ne kadar değişik tarifler veriyorsun bu sıra:)bunuda yapiciğim inşallah.Ellerine sağlık

  15. **kalpkurabiye**deniz** replied:

    şimdiye kadar meyveleri hiç yemeklerde kullanmamıştım…çok ama çok ilginç geldi canım ellerine sağlık..
    ve aylinciğime katılıyorum bu aralar tarifler çok ilginç:) ve çok güzell:)

  16. memolininannesi replied:

    tadını yemek kursundan bılıyorum farklı ve guzel…elınıze saglık
    bu arada ben yenı ızleyıcınızım..sıtenız cok hos zevkle takıp edıcem….
    http://www.memolininannesi.blogspot.com

  17. MÜNSTER replied:

    Süper bir lezzet oldugundan hic süphem yok… Mutlak deneyecegim… Ellerinize saglik… Sevgilerimle,

  18. çeşnici Handan replied:

    Güzel yorumlarınız için teşekkürler

  19. NiLaY replied:

    Hiç tatmadığım biir lezzet bu ve ben tadını çok merak ettim🙂 ellerine sağlık Handan abla..

  20. nihalasli replied:

    Ben ayva ile yemek yapildigini ilk defa duyuyorum.Ama lezzetli olabilecegini dusunuyorum;)Denemek lazim.Ellerinize saglik

  21. ciseren replied:

    daha önce hiç rastlamadığım çok değişik tarifler bu güzel blogda. paylaşımlar için çok teşekkürler takipteyim =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback URI

%d bloggers like this: