Ebegümeceli Bulgur Pilavı

Herkese merhaba. Geçtiğimiz günlerde pazarda dolaşırken yaşlı bir köylü teyzenin kendi yetiştirdiği ürünlerini sattığı küçücük tezgahında tazecik ebegümecilere rastladım. O an ebegümeci yemeği yapmayalı ve çevremde görmeyeli ne kadar uzun zaman olduğunu farkettim. Hemen bir bağ alıverdim. Akşam evde kızım “anne ıspanağa benzeyen bu otlar nedir? ” diye sordu. Anlayacağınız ebegümeci bizim eve girmeyeli çok uzun yıllar olmuş. Hafif mayhoş tadıyla pilava ayrı bir lezzet katan ebegümecinin, etlisi, zeytinyağlısı ve salatası da çok güzel oluyor. Yanında yoğurt ile servis edilen pilavımın tarifine buyrun. Afiyet olsun.
Malzemeler:(5 kişilik)

2 su bardağı pilavlık bulgur
1 bağ ebegümeci
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
zeytintağı
tuz
karabiber
3 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı:
Ebegümeciler ayıklanıp, iyice yıkanır. Kaynar suda çok hafif haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülür ve doğranırlar. Bir tencerede zeytinyağı ısıtılır ve küçük küçük doğranmış soğan ilave edilip, soğanlar kavrulur. Üzerine hafif haşlanmış ve doğranmış olan ebegümeciler eklenir. Ebegümeciler soğanla birlikte çevrilerek kavrulur. Üzerine salça konulur ve bir iki çevrilir. Bulgur, tuz ve karabiber de bu karışıma eklenir ve bir iki dakika birlikte kavrulur. Tencereye 3 su bardağı sıcak su konulur ve ağzı kapatılarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Pişince altı kapatılır ve bir süre demlendirilir. Demlenen pilav servis tabağına alınır ve yanında yoğurt ile servis edilir.
AFİYET OLSUN

December 20, 2010. pilav.

23 Comments

  1. Damak Tadı replied:

    Bizim evimizde hiç pişmez ebegümeci Handan'cığım..Pilavın öyle nefis görünüyor ki,hemen ebegümeci alıp denemek istedim..Ellerine sağlık canım..

    Sevgiler..

    Not:Tekrar tekrar teşekkürler canım benim..

  2. bülbülünyeri replied:

    Canım,
    ellerine sağlık. Ne güzel bir görüntü olmuş. Harika.
    Sevgiyle kal.

  3. Gülcan replied:

    görüntü süper tadıda öyledir eminim elinize sağlık.

  4. Saglıklımutfak replied:

    Eline sağlık canım. vitamin kaynağı bir pilav olmuş:) sevgiler

  5. sevda replied:

    biz ebegömecinin sarmasını yaparız.üstünede sarımsaklı yogurt dökeriz.çok fazla faydası olduğunu biliyorum.pilavda süper olmuş.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.

  6. Şule İle Egeli Tatlar replied:

    Ebegümeci çoook severim:)) bulgur pilavını da çok severim , sağlıklı bir tarif olmuş ellerine sağlık🙂

  7. seda replied:

    Ne güzel bir yemek . hem besleyici , hem sağlıklı, hem leziz. bulgurlu tarifler benim favorimdir zaten. ellerine sağlık canım.

  8. Sütüme Sarelleme Karışma!!! replied:

    çok severim çok yemeğini hele – ne güzeldir tadı, dokusu… hem yılda birkaç kez yemek lazımmış sağlık için. Tam detay hatırlamıyorum ama içeriği diğer otlardan daha üstünmüş. bulgur ile nasıl oldu çok merak ettim, yanyana yenir de beraber pişince ne olur acaba tadı? Ellerinize sağlık…

  9. derya replied:

    Handancım eminim çok lezizdir elleri
    ne sağlık öpüyorum.

  10. Özgen replied:

    Mehaba ellerine sağlık canım,
    Bu pilavı ben semizotuyla yaparım bazen çok da güzel oluyor.Sevgiler…

  11. lezzet-i mekan (serpil) replied:

    ziyaretiniz için çok teşekkürederim. ebe gümecini şimdiye kadar hiç pişirmedim ama sarmasını daha yediğim için tadını biliyorum fakat pek damak tadıma uymadı bu ot, halbuki egeliyim aslında:)) fakat bulgur pilavını çok severim. içine ne girerse girsin güzel olan bir pilav. bir gün denemek lazım. ellerinize sağlk. güzel bir hafta dilerim sevgiler.

  12. Fuat Gencal replied:

    Merhabalar Arkadaşım soumya beni “STYLİSH BLOGGER AWARD” ödülü ile onurlandırdı. Kendisine teşekkürlerimi sundum.Bende bu onuru sizlerle paylaşmak istiyorum. Lütfen bloğuma uğrayıp ödülünüzü alırmısınız.

    Saygılarımla.

  13. yemekbiraşk replied:

    ebegümecini baharda tr ye denk gelirsem anneme mutlaka pişirtirim bulgur pilavıyla eminimki nefis olmuştur eline sağlık
    sevgiler..

  14. YeMeK vAkTi/AyLiN replied:

    Canım ellerine sağlık nefis olmuştur eminim

  15. ham ham ev yemekleri replied:

    Ebegümecinin tadını dahi bilmem fakat pilavın görüntüsü müthiş ellerinize sağlık..

  16. Zeynep replied:

    sağlık fışkıran bir pilav olmuş:)
    ellerine kollarına sağlık canımmm
    çok öperim:)

  17. pelince replied:

    Rahmetli anneannem yapardı,zorla yedirirdi;) eve hiç almadım,ama çok iyi fikir verdin..
    Ellerine sağlık..

    Sevgiler.

  18. anneanneninemekleri replied:

    Bulgur pilavını hep sevmişimdir,ellerine sağlık çok güzel görünüyor,sevgiler

  19. LEZZETLİ SOMUNLAR replied:

    Handancım, yaratıcılığın sınırı yoktur..Ne güzel olmuş, ellerine sağlık..

  20. Mutfaktan mis kokular replied:

    Sayende ebegümecini nedir ögrendim handancim. Hayattimda duymadim böyle bir sebzeyi. Cok enfes görûnüyor, tadida öyledir eminim. Ellerine saglik

  21. CANAN TURHAN replied:

    Lezzetli ve sağlıklı alternatif bir tarif olmuş.
    Ellerinize sağlık

  22. Cafe Pepela replied:

    Ebegümeciyi burada yok:(
    Öyle güzel görünüyor ki canım istedi.Ellerine sağlık Handan'cığım.Mutlu günler diliyorum!

  23. Nilgün replied:

    Bulgur pilavının her türlüsüne hayır demem. Mutlaka deneyeceğim. İyi bir hafta sonu geçirmen dileği ile..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback URI

%d bloggers like this: