Kıymalı Mercimek


Herkese güzel bir hafta dilerim. Bugün her türlü yemekte çok sık kullandığımız, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan ve geçtiğimiz günlerde salatasını yayınladığım yeşil mercimeğin kıymalı tarifi var. Soğuk kış günlerinde turşu ve pilav eşliğinde harika bir yemek olan yeşil mercimeğin doktorlar sofradan eksik edilmemesini öneriyorlar. Sağlıklı ve güzel günler dilerim. Afiyet olsun.
Malzemeler:(4 kişilik)
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
150 gr. kıyma
1 kuru soğan
1 orta boy havuç
1 kırmızı dolmalık biber
1 yemek kaşığı salça
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı:
Mercimek bir gece önceden ıslatılır ve ertesi gün haşlanıp, kara suyu dökülür. Bir tencerede zeytinyağı ısıtılır ve küçük küçük doğranmış soğanlar eklenip, sotelenir. Üzerine kıyma eklenir ve kıyma kavrulur. Ardından küçük küçük doğranmış havuç ve kırmızı biber eklenir.(Yazın kırmızı biber yerine domates kullanıyorum) Havuç ve biber de çevrilerek sotelenir ve mercimek tencereye eklenir. Tuzu ilave edilip, üzerini geçecek kadar su konulup, pişmeye bırakılır. Pişince servis tabağına alınan mercimek sıcak olarak servis yapılır.
AFİYET OLSUN

January 9, 2011. ana yemek, baklagil.

27 Comments

  1. Saglıklımutfak replied:

    eline sağlık canım çok çok severiz.

  2. Pembe Tatlar replied:

    Handancığım elelrine sağlık canım ….

    Mutlu bir hafta diliyorum…

  3. yemekbiraşk replied:

    renkler harika gözüküyor bende aynı senin pişirdiğin gibi pişiriyorum havuçlu sebzeli 🙂 eline sağlık

  4. **kalpkurabiye**deniz** replied:

    canım ellerine sağlık:)
    mercimeği bu türlü çok seviyorum bende:)
    her hali ayrı güzel ama bu hali bambaşka:)
    mutlu günler dilerim..

  5. Nazmiye replied:

    Merhaba,ben genelde bulgur pilavında kullanıyorum yeşil mercimeği,böylesini denemedim ama çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık.

  6. lezzet sarayı replied:

    mercimeği zaten çok severim bir de içine kıyma girdimi lezzetine doyum olmaz .ellerine sağlık.

  7. Müge replied:

    Merhaba Handan,

    Yemek pişirmekle arası pek iyi olmayan biriyim ama tabii ki pişiriyorum 🙂 Senden tarifler almak hoşuma gidecek çok. Şöyle bir baktım da, çok pratik tarifler veriyorsun. Uygulamam lazım..

    Hoşgeldin bana da 🙂
    Sevgiler…

  8. umutluhayat replied:

    sulu yemeklerde kıymayı yiyemediğimden ben kıymasız pişiriyorum ve çok seviyorum.ellerine sağlık handancım.iyi haftalar.

  9. dokuzuncubulut replied:

    Çocuklarım bayılır:)) Hergün yapsam itiraz etmezler. Nefis gözüküyor ellerine sağlık arkadaşım…
    Sevgiler.

  10. sevda replied:

    bol vitaminli bir yemek.çokta severim.ellerine sağlık arkadaşım.öpüyorum.

  11. Mutfaktan mis kokular replied:

    Yesil mercimegi sadece hamur islerine ve çorbasini yaparim. Henüz yemegini hiç yapmamisimdir. Ama yemegin o kadar lezzetli gorunuyorki, mutlaka deniyecegim. Ellerine saglik

  12. Birsel ve İrem replied:

    Çok uzun zamandır yapmamıştım. Ellerinize sağlık, güzel görünüyor. Sevmeyeni çoktur ama çok faydalıdır. İlk fırsatta ben de pişireyim, kızım yemez ama…
    Size afiyetler olsun.
    Sevgiler.

  13. Eylem replied:

    yeşil mercimegn her türlüsünü denerim ben yemek,çorba,börek hatta yapılabilse belki tatlı.o kadar çok severim yani.ellerine saglık.

  14. Sevil replied:

    handan ablacım ellerine sağlık
    eşimde bende çok severiz

    Ayrıca son zamanlarda evimi satmakla ilgilendiğimden çok fazla ziyaret yapamıyorum affola
    sevgiler

  15. Nilgün replied:

    Bu gün seninle pişti olduk. Bu gün bende yeşil mercimek pişirdim. Ellerine sağlık arkadaşım, afiyetle..

  16. Kitap Kurduyum Ben replied:

    Ben de geçenlerde kıymasız yemeğini yaptım ama kıymalısı daha güzel görünüyor!Bir dahaki sefere bundan yapmalıyım:)

  17. zeynep replied:

    annem her defasında yeşil mercimek yapıyomusun demeyi alışkanlık haline getirdi..bu tarif kıymalı falan tam benlikmiş..ellerine sağlık:)

  18. Tümay Öztürk replied:

    bu aralar en sık pişirdiğim yemeklerden biri. Ellerine sağlık…

  19. sarkaç replied:

    Çok severim, hem de turşuyla. Elinize sağlık

  20. disal replied:

    çok güzel görünüyor ..ellerine sağlık…

    salatasını çok severim yemeğide nefis olmuştur zaten fotodan belli:)

  21. Özgen replied:

    Ellerine sağlık mercimeği ailece çok severiz.Sık sık yapıyorum ama kıymayı pek eklemiyorum. Sevgiler canım…

  22. LEZZETLİ SOMUNLAR replied:

    Handancım, mercimek zaten protein deposu, sen kıyma ekleyerek çifte kavrulmuş yapmışsın bunu..Ne nefis olmuştur kimbilir. Ellerin dert görmesin canım..

  23. http://www.lezzetibol.com replied:

    Bir de çorbasından vaz geçemiyorum

    Yemek harika görünüyor canım
    Ellerine sağlık

    sevgiler

  24. YeMeK vAkTi/AyLiN replied:

    aman nasıl canım istedi anlatamam.En son nar ekşilisini yapmıştım aylar oldu ..ellerine sağlık canım

  25. CANAN TURHAN replied:

    Ellerinize sağlık. Tarifinizi aynen uyguladım, pişirdim. Havuçlu kırmızı biberli tam bir renk cümbüşü ve lezzet bütünü oldu.
    Paylaşım için teşekkürler…

  26. çeşnici Handan replied:

    Canan, tarifi denemene ve beğenmene sevindim. Sevgiler.

  27. çeşnici Handan replied:

    Yorumlarınız için teşekkürler.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback URI

%d bloggers like this: