Karidesli Noddle -Çin Eriştesi

Herkese güzel bir gün dilerim. Uzakdoğu’ya ilk olarak 1998 yılında gittim.Burada ilk gittiğim ülke Tayland’dır. O yıldan beri neredeyse her iki yılda bir mutlaka o coğrafyada bir ülkeye gidiyorum (en son bu sene Ocak ayında gittim) Uzakdoğu’nun tüm ülkelerinin farklı güzellikleri ve özellikleri var. (İleride bir gezi blogu açacağım ve gezdiğim ülkeleri etraflıca anlatacağım)Bugünün Tayland’ı ile o günün Tayland’ı çok farklı idi ülke ve halk daha fakir, geri kalmış ama bir o kadar da doğal ve bozulmamıştı. Ne McDonalds ne de Sturbucks vardı. Tamamen yerel yemeklerden yemek zorundaydınız ve sokaklarda adım başı böcek pişirenler vardı. Şimdi de var ama eskisi kadar çok değil ve artık farklı ülke yemeklerini bulma şansına sahipsiniz. İlk gittiğimde gerek görüntüler, gerekse kokular nedeniyle yemek yemekte çok zorlandım. Tek yediğim (deniz ürünlerini çok sevdiğim için) Karidesli Pilav ve Karidesli Noddle oldu. Zamanla alıştım ve yemek alternatiflerim arttı ama halen gittiğim zaman mutlaka bunlardan yerim. Bugün size vereceğim tarif tamamen bizim ağız tadımıza göre ve burada bulunan malzemelerle yapılan versiyonudur. Değişik bir tarif isterseniz deneyin derim. Afiyet olsun.
Malzemeler:( 5 kişilik)
1 paket Noodle
2 diş sarımsak
200 gr. haşlanmış karides
10 adet haşlanmış mantar
100 gr. soya filizi
2 adet kırmızı biber
5 sap brokoli
6 yemek kaşığı soya sosu
zeytinyağı
Hazırlanışı:
1 paket Noodle’ı tuzlu kaynar suda 6-7 dak. haşlanır. (Noodle olarak Egg Noodle kullanıyorum. Diğer Noodle’lar da aynı lezzeti bulamıyorum.) Haşlanan Noodle süzülür. (Noodle’ı soğuk sudan geçirmeyiniz) Diğer tarafta wok’a zeytinyağı konulur. Hafif kızan zeytinyağına dövülmüş sarımsak eklenir ve 1,2 dak. çevrilir. Üzerine haşlanmış ve 4’e bölünmüş mantarlar eklenir. Mantarlar sotelenene kadar çevrilir. Üzerine soya filizi eklenir. Soya filizi de sotelenene kadar çevrilir
Karışıma haşlanmış karidesler eklenir. (Taze karidesi haşlamak zaman alacağı için dondurulmuş karides de kullanabilirsiniz. Dondurulmuş karidesi çözüp, karışıma eklemeniz yeterlidir. Dondurulmuş karidesleri ayrıca haşlamanız gerekli değildir.) Karidesler iyice pişip, harca karışana kadar çevrilirler. (Tüm malzemelerin iyice pişmesi için her malzemeye gereken süreyi veriniz.) Ardından ince ince doğranmış kırmızı biber ve haşlanmış, çiçekleri ayrılmış, sapları ince ince doğranmış brokoliler eklenir. İyice pişen malzemenin içine 6 yemek kaşığı soya sosu katılır. (Soya sosu malzemeyi oldukça sulandırır, fakat noodle eklendiğinde karıştırabilmek için bu miktar gereklidir.)Soya sosu hafifçe kaynamaya başlayana kadar karıştırılır. Malzemelerin rengi soya sosundan dolayı hafifçe esmerleşir.(Soya sosu fazla tuzlu olduğu için malzemelere ayrıca tuz eklemeyiniz) Noodle karışıma eklenir ve kısık ateşte karıştırılır. Tüm malzemenin noodle ile iyice karışması ve noodle’ın renginin değişmesi gerekmektedir. Noodle’ın rengi dönünce altı kapatılır ve sıcak sıcak servis yapılır. Yerken istenirse ağız tadına göre ayrıca soya sosu eklenebilir.

Advertisements

February 28, 2011. makarna, uzakdoğu mutfağı.

10 Comments

  1. Akdeniz Kızı replied:

    samimi fikrimi söylemek gerekirse alışamadım noddle a ….belki ilk karşılaşmamız pişen böcekler arasında olsaydı daha çok severdim…:)))…emek verdiğiniz için ellerinize sağlık…

  2. Pembe Tatlar replied:

    Ayy brokoli çok yakışıyor makarna erişteye ellerine sağlık handancığım…

  3. CANAN TURHAN replied:

    Noodle bizim evde en az haftada 1 defa pişer ailecek çok seviyoruz…
    Hepsi bir arada sebze, protein ve karbonhidrat. İnanılmaz sağlıklı ve lezzetli bir tarif, ellerinize sağlık

  4. dokuzuncubulut replied:

    Deniz ürünlü herşeyi çok severim. Brokoli ve kırmızı biber de çok yakışmış. Ellerine sağlık arkadaşım.

  5. Sütüme Sarelleme Karışma!!! replied:

    ne yapsak dediğimizde biraz sebze ile ilk aklımıza noodle gelir. şişirmiyor doyuruyor çok sağlıklı unu bence… Karideslisini bir de yer fıstığı ile de deneyin harika bir tat hepsi bir arada… afiyet olsun!

  6. sevda replied:

    farklı bir lezzet olmuş arkadaşım.ellerine sağlık.öpüyorum.

  7. yedirenk replied:

    FARKLI BİR TARİF OLMUŞ,ABLACIM ELLERİNE SAĞLIK…

  8. yedirenk replied:

    ablacım sen geçişi başarmışsın tebrikler.ama ben sunucuya aktaramıyorum nasıl yapcam anlatırsan çok sevinirim…

  9. berna/umutluhayat replied:

    canım arkadaşım.ellerine sağlık nefis.maalesef bugün çok üzgünüm.içiç acıyor.onca emeğim heba oldu.ben artık sadece sizleri takip etmekle yetineceğim.üzgünüm…sevgiyle kal.

  10. Yedirenk replied:

    ablacım yine ben çok şükür hallettim,bende aranıza beklerim.yediren ismime tıklaman yeterli benim sitem çıkar.mutlaka ziyaretini bekliyorum…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback URI

%d bloggers like this: