Kağıtta Pastırma, Mantı, Necmiye Hanım Tatlısı-Kayseri

Herkese güzel bir Pazar günü dilerim. Bugün sizlere geçtiğimiz günlerde gittiğim Kayseri’de tattığım ve oradan getirdiğim lezzetlerden kısa bilgiler vermek istiyorum. Kayseri’de tüm yöresel tatları yemek için size “Kaşık-la”yı öneririm. Kayseri’nin varlıklı bir ailesinde dünyaya gelen Necmiye Hanımı babası okutmamış, kocası çalışmasına izin vermemiş. Üç çocuk annesi Necmiye Özderici Postaağası, Kayseri’de eşinin araba galerisinde “araba alana bir tabak mantı” ikramı ile iş yaşamına adım atmış. Kayseri’nin meşhur “Kaşık-la” adlı lokanta zincirini kurmuş ve ürettiği mantılarla büyük hipermarket raflarında yerini almış. Ardından da ismini taşıyan “Necmiye Hanım Tatlısı” ile dünyaya açılmış. (kaynak:webeleman.com)
Hikayesi çok ilginç ve tüm bayanlara örnek olan Kaşık-la’da mutlaka Kağıtta Pastırma, Mantı, sarma ve en son olarak patenti Necmiye Hanım’a ait olan özel tatlı Necmiye Hanım Tatlısından yemeden çıkmayın derim. Orada yediğim Kağıtta Pastırmayı eve dönünce Kayseri’den getirdiğim pastırma ile denedim ve sonuç harika oldu.
Kağıtta Pastırma
Malzeme:
12 adet pastırma
1 domates
1 tatlı kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Pastırmalar yağlı kağıdın ortasına dizilir. Üzerine dilimlenmiş domates ve tereyağı konulur.(İstenirse yeşil biber, kıyılmış maydanoz ve dilimlenmiş limon da konulabilir ben kullanmadım)
Yağlı kağıt kenarları kıvrılarak kapatılır, üzerinde bıçak ucu ile bir iki delik açılır ve fırına konulur. Üzerine hafifçe su serpilir ve önceden ısıtılmış fırında 180 ‘C de 10-15 dak. pişirilir. Pişince fırından alınır, kağıt açılır ve sıcak olarak servis yapılır.
Kayseri’de meşhur bir laf var. Bir kaşığa 40 mantı sığmazsa o mantı makbul değildir. Gerçekten mantıların minikliğine inanamıyorsunuz o minik mantıları görünce bunlar mantıysa bizim İstanbul’da mantı diye yediklerimiz ne acaba diye düşündüm. Kayseri’de mantı biraz farklı servis ediliyor. Mantı domates sosu suyuna karıştırılmış olarak masaya geliyor. Yoğurt ve sarımsaklı sos ayrı getirilip isteğe göre mantıya ekleniyor. Yukarıdaki fotoğraf benim evde hazırladığım gerçek Kayseri Mantısı. Tabi ki Kayseri’den vakumlu olarak aldığım ve evde sadece kaynar suya atarak pişirdiğim mantı.
Kaşık-la’nın kendine özel tatlısı Necmiye Hanım Tatlısı un, tahin, pekmez ile yapılan Nevzine Tatlısı benzeri bir tatlı ve üzeri bol fıstık ile kaplanmış. Biraz ağır bir tatlı ama mutlaka deneyin derim. Yukarıdaki tatlı fotoğrafını ben cep telefonum ile Kaşık-la’da çektim. Aşağıdaki fotoğrafı internetten alıp, bilmeyenler için Necmiye Hanım Tatlısının nasıl bir tatlı olduğunu göstermek için sayfaya koydum. Her şehrinde, bölgesinde harika tatları saklayan Türkiye’nin en güzel mutfaklarından biri olan Kayseri’nin tadı damağımda kalarak bir sonraki Kayseri seyahatimi dört gözle bekliyorum.

(Bu fotoğraf internetten alınmıştır)

May 21, 2011. ana yemek, Türk mutfağı, yöresel tatlar.

Leave a Comment

Be the first to comment!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback URI

%d bloggers like this: